RFID slot

Direct meer informatie?

Laat uw naam en telefoonnummer achter en we bellen u dezelfde dag terug.

Radio Frequency Identification (RFID) maakt het mogelijk om apparaten of andere voorwerpen op afstand te identificeren en met elkaar te laten communiceren. Een handige toepassing is het beveiligen en bedienen van sloten. Geen gedoe meer met cijfersloten, sleutels of muntjes. Kluisjes, kasten en deuren met een RFID slot zijn gemakkelijk in beheer en gebruik.

Om een kluisje te openen of sluiten hoeft de gebruiker alleen zijn keycard, druppel of polsband voor de kaartlezer te houden. WEWO levert kluisjes, kasten en andere opbergsystemen met contactloze (deur)sloten op basis Radio Frequency Identification.


Hoe werken RFID locker?

Zoals de term al aangeeft, is RFID een techniek die gebruikmaakt van (elektromagnetische) radiogolven. Het frequentiebereik van radiogolven ligt tussen 300 Hz en 3000 GHz, het zogenoemde radiospectrum. Binnen dit spectrum kunnen met RFID unieke codes contactloos worden verstuurd en uitgelezen. Omdat ook andere technieken dan RFID gebruikmaken van het radiospectrum, worden de volgende frequenties hierbij toegepast:

125KHz
13.56 MHz
860 tot 950 MHz
2.45GHz.

Hoewel dit de gangbare frequenties zijn, bestaat er (nog) geen internationale standaard die het gebruik van vooraf bepaalde frequenties voor RFID-toepassingen vastlegt. De ontwikkelaars en producenten van deze systemen (zoals sloten) gebruiken de genoemde frequenties omdat die qua doordringbaarheid (door water) en leesafstand (bereik) het meest geschikt zijn. Maar ook de ontwikkel- en gebruikskosten (zoals het stroomverbruik) bepalen de frequentie waarmee een dit slot werkt.


Uit welke onderdelen bestaat een RFID slot?

Een RFID systeem zoals een slot bestaat uit de volgende onderdelen:

Een RFID tag

De tag is een chip die radiosignalen kan ontvangen en identificeren. De tag zit bijvoorbeeld op het slot van een kluis dat u op afstand wilt (laten) bedienen. De tag maakt zijn identiteit bekend wanneer het een radiosignaal van een lezer (reader) ontvangt. De tag geeft dan zelf een radiosignaal met een unieke code af. 

Een RFID reader

De reader (of lezer) is het ‘moederapparaat’ dat het radiosignaal naar de tag stuurt en de unieke code die de tag terugstuurt kan lezen en identificeren. Bij een RFID slot zit de reader op de keycard, druppel of polsband waarmee het slot contactloos wordt bediend. 

een dataverwerkend systeem

De chip van een RFID locker kan meer dan alleen een radiogolf met een unieke code identificeren en als reactie daarop zelf een signaal terugsturen. Op de chip kan ook allerlei data worden vastgelegd. Bijvoorbeeld informatie over het apparaat of voorwerp waarop de tag is bevestigd. De hoeveelheid informatie die en tag kan opslaan en verwerken, hangt af van de geheugencapaciteit van de chip die erin zit. Een systeem zoals een RFID slot is voorzien van een dataverwerkend systeem om de informatie op de chips te kunnen uitlezen, verwerken en wijzigen.

?

Welke soorten RFID bestaan er?

Er bestaan drie verschillende soorten:

actieve RFID

Dit slot is voorzien van een tag met een ingebouwde batterij. Deze tag geeft ook een signaal af wanneer het geen radiogolf van de bijbehorende RFID reader ontvangt.

semi-actieve RFID

In een semi-actief RFID slot zit eveneens een ingebouwde batterij, maar die wordt alleen gebruikt om in reactie op de ontvangst van een radiogolf een signaal te versturen. Een semi-actief slot verbruikt hierdoor minder stroom dan een actief RFID slot. Ook kan een semi-actief slot in verband met de kleinere batterij lichter en goedkoper worden uitgevoerd dan een actief slot.

passieve RFID

In een passief slot zit geen batterij. De tag haalt zijn energie uit de elektromagnetische lezer die erin zit. Een passieve tag is lichter en goedkoper dan een (semi-)actieve tag, maar heeft als nadeel een lager bereik. Een actief slot kan hierdoor over een grotere afstand worden ingezet dan een passief slot.


De voordelen van RFID sloten

Het meest in het oog springende voordeel van het slot is de contactloosheid. De gebruiker hoeft alleen zijn pas, druppel of polsband voor het slot te houden om de RFID locker (of deur) te openen of sluiten; eenvoudiger kan niet.

RFID tags zijn bovendien moeilijker te vervalsen dan veel andere beveiligingstechnieken. Een derde voordeel is dat deze tags niet worden aangetast door externe invloeden zoals weersomstandigheden of vervuiling.


Hoe betrouwbaar zijn RFID sloten?

De sloten functioneren ook in veeleisende omgevingen heel betrouwbaar. Een RFID slot van WEWO is bijvoorbeeld bestand tegen een trekgewicht van meer dan 200 kilogram. Verder beschikt het slot over een intern geheugen. Hierdoor zal het na een eventuele stroomstoring of netwerkonderbreking automatisch naar zijn laatst bewaarde status terugkeren.

Maatwerk

Wij vinden graag een oplossing voor uw unieke situatie!

Neem direct contact op

Met passie hebben wij onder andere gewerkt voor:

Modulaire lockeropstellingen voor grootste auto-importeur van België

In opdracht van D&C Services uit Vilvoorde, België hebben de monteurs op verschillende locaties van de grootste auto-importeur uit België modulaire lockerwanden geplaatst. 

Pantrymeubels en lockerwand

Speciaalmeubilair zoals garderobeunits, copy-units en lockers. Een maatwerk totaal oplossing

Meld je direct aan voor onze nieuwsbrief

Door op 'Verzenden' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring